Rádi si pochutnáváte na bílém víně, ale nevíte, kterým pokrmům se tento druh vína podává? Nebo máte obecně problém v tom, zda zvolit ke slavnostní tabuli červená nebo bílá vína? Najít správný soulad vína s jídlem je někdy opravdu umění, jelikož důležitou roli hrají i maličkosti, jako úprava jídla či koření. Díky tomuto článku už to budete vždy vědět.
Bílá vína a maso
Obecně lze říci, že bílá vína patří ke světlým masům a pro tmavá masa jsou ideální volbou červená vína. Avšak často je volba vhodného vína složitější. Lze dodat, že bílá vína jsou vhodná k lehkým pokrmům. K bílému vínu se tak hodí zejména drůbeží maso, ryby, ale i telecí. Avšak pokud se jedná o více kořeněné pokrmy, pak jsou lepší volbou červená vína, a to i v případě, že jde o kuře.
Předkrmy a dezerty
Přemýšlíte-li nad tím, jaký předkrm zvolit k bílému vínu, pak určitě volte lehké předkrmy, tím není myšleno na přípravu, ale na zažívání. Ideální volbou jsou zejména těstovinové předkrmy, s kterými se dokonale snoubí chuť bílého vína. Dobrou volbou jsou také zeleninové polévky či předkrm z ryby. K dezertům se pak obecně hodí Sauvignon Blanck nebo Ryzlink. A k zmrzlině je ideální vybrat šumivá vína neboli sekty.
Bílé víno a sýry
Asi nejvíce diskutovaným tématem je vhodnost vína k jednotlivým druhům sýrů. Pokud máte rádi sýry, pak určitě neváhejte otevřít lahev bílého vína. Uvidíte, že to bude chuťový požitek a zážitek. K lehkým a svěžím bílým vínům se například skvěle hodí hermelín, parmazán či čedar. Sladká bílá vína oceníte k nivě a dalším sýrům s modrou plísní.
A kde koupit opravdové vinné skvosty. Pro nákup kvalitních vín navštivte e-shop 1er.cz.