Sůl, bez ní to nejde, říkalo se už v pohádce a je to tak. Snad žádná ze surovin není v kuchyni tolik potřeba jako právě sůl. Kromě toho, že ochutí a doladí každé jídlo, má také další možnosti využití. Podobně jako jiné suroviny v kuchyni umí pomoci při úklidu a nahradit tak komerční a někdy zbytečně drahé čisticí přípravky.
Chlorid sodný
Nebo-li také NaCl což je sůl jedlá nebo také kuchyňská. Může být k dostání jako jemný prášek nebo jako větší krystalky. Každý zná její chuť, moc dobře ví, že vařit bez ní se nevyplácí. Už stačí jen, když neosolíte brambory, plané se moc jíst nedají. Sůl však může pomáhat i dál. Kde?
Čistí žehličku
Dnešní žehličky mají ochrannou vrstvu, ale i tak se na ně občas něco přichytí a nejde to dolů. Nůž na to vzít nemůžete, ale co takhle sůl? Vypněte napařování, nasypte na papír sůl a několikrát tam a zpět po ní přejíždějte horkou žehličkou.
Pryč s červeným vínem
Červené víno a dostanete z textilu nebo i z koberce za pomoci soli. Skvrnu pořádně posolte a následně nalijte vlažnou vodu. Nechejte chvíli působit a poté vyperte, jak jste zvyklí.
Pryč s usazeninou
Rádi dostáváte květiny, takže se občas stane, že na ně ve váze zapomenete a zůstane vám v ní usazenina, která moc vábně nevypadá? Nasypte do ní sůl, přidejte vodu a nechejte přes noc působit. Ráno s vázou zatřeste a s pomocí kartáče čistěte.
Připálená pánev
Sůl s octovou vodou je skvělá při odstraňování připálenin z pánve. Na připálené místo kápněte ocet s horkou vodou (poměr 1:1) a velmi důkladně posolte. Nechejte pět minut působit a následně opláchněte klasickým saponátem nebo dejte do myčky.